FHRA Nitro Nationals toi Kauhavan uudelle radalle ensimmäisen kolmosen ajan!

Tiedote 7.7.2019 Julkaisuvapaa (muokattu 9.7.2019 klo: 13.00)

Ensimmäisessä Euroopan mestaruusosakilpailussa Kauhavan uudella kiihdytysradalla koettiin onnen hetkiä perjantaina 5.7, kun monikertainen Euroopan mestari Anita Mäkelä täräytti kovan ajan, 3.987s 489km/h loppunopeudella!

Anita Mäkelä

FHRA Nitro Nationals 2019 aloitettiin torstaina 4.7. kiihdytysajon SM-sarjan ryhmillä. Ajo oli verkkaista ja saimme lajiteltua kaikkia kilparyhmiä SM-sarjassa. Perjantaina jatkettiin siitä mihin torstain lajittelut päättyivät. Pro-ryhmien kierrokset katkaisevat Nitro Nationals-kisoissa SM-ryhmien ajot.

Pro-kierros aloitettiin juhlavasti Maamme-laulun soidessa sekä kahden Hawk-suihkuharjoituskoneen ylilennolla. Hieno aloitus EM-osakilpailulle.

Perjantai oli hieno päivä suomalaisessa kiihdytyshistoriassa. Neljän sekuntin alle ei vielä koskaan olla päästy millään suomalaisella radalla. Anita Mäkelä iski tauluun komeat lukemat 3.987s 489km/h loppunopeudella! Kiihdytysfanit saivat viimein täyttymyksen toiveilleen! FHRA rataryhmän valtava työ palkittiin nyt parhaalla mahdollisella tavalla! Mahtavaa, että Anita Mäkelä tiimeineen täytti pitkään odotetun ajan jo ensimmäisenä lajittelupäivänä.

Top Fuel Bike -ryhmässä nähtiin upea parilähtö lajittelukierroksella neljä, jossa molemmat kuljettajat ajoivat melkein saman viiden sekuntin ajan. Rikard Gustafsson Ruotsista ja kreikkalainen Filippos Papafilippou ottivat mittaa toisistaan siten, että Gustafssonin aika oli 5.836 vieden voiton Papafilippouksesta, jonka aika oli 5.865. Todella tiukka kisa. Rikard Gustafsson moottoripyörä saavutti lopulta huiman 409.61 km/h loppunopeuden. Se on Euroopan nopein aika tässä ryhmässä.

Filippos Papafilippou

Lauantai valkeni sään puolesta kirkkaana ja koko päivä saatiin nauttia drag racingistä parhaimmillaan. Anita Mäkelä jatkoi hyväksi havaitulla linjalla ja paukutti uuden kolmosen, 3.992 ja loppunopeutena 487km/h!

Meillä on viimein Suomessa kolmosen rata! Siitä voi olla hieman ylpeä. FHRA:n rataryhmä teki töitä lähes läpi yön saadakseen radan parhaaseen mahdolliseen kuntoon sunnuntain eliminaatiota eli pudotusajoja varten. FHRA:n satapäinen toimitsijaryhmä tekee näitä kilpailuja täysin vapaaehtoistyönä ja rakkaudesta lajiin.

Puitteet muutenkin ovat hyvät suuren kansainvälisen kilpailun järjestämiseen. Entinen lentosotakoulun alue on suuri ja sinne mahtuu monta sataa tiimiä varikolle. LSK Business Parkin palvelut ovat asiakkaiden lähellä ja majoituskapasiteettia löytyy hotellimajoituksesta leirintään.

Sunnuntain säätiedotus ennusti sadekuuroja ja niitä saatiinkin kilvan ajon riesaksi. Useampi sadetauko ajamisessa jouduttiin pitämään ja rataa jouduttiin kuivaamaan useampaan otteeseen. Eliminaatio-päivä oli todella katkonainen, mutta onneksi iltaa kohden sää kirkastui ja pudottelut jatkuivat kovalla tahdilla.

Mainittakoon, että ensimmäisellä kierroksella ennakkosuosikki Top Fuel -ryhmässä oli Anita Mäkelä, mutta voiton vei Timo Lehtimäki. Semifinaaleissa  nuori norjalainen Maja Udtian vei voiton suomalaisesta Antti Hortosta. Semifinaalissa toisena parina oli vastakkain Timo Lehtimäki ja Briteistä kilpailuun saapunut Liam Jones. Lehtimäki ja Udtian raivasivat tiensä finaaliin. Tiukka finaali käytiin varttia vaille kahdeksan ja suomalaisten iloksi voiton lähdöstä vei TIL-Racing ja Lehtimäki. Lehtimäki uusi viime vuotisen osakilpailu voittonsa FHRA Nitro Nationals 2019 EM-osakilpailussa.

Timo Lehtimäki
Maja Udtian

Tarkemmat kisaraportit löydät dragracing.eu -sivustolta.

FIA-ryhmät: http://www.dragracingeurope.eu/fiaedc/

EM-osakilpailuun osallistui yhteensä 62 tiimiä ja SM-kisaan otti osaa huikeat 164 tiimiä.

Kuljettajaluettelo: http://www.dragracing.eu/event_details.asp?c=y&id=481

Kilpailun kaikki tulokset löytyvät keskustelupalstaltamme: https://www.fhra.fi/keskustelu/threads/nitro-nationals-2019.1037/

FIA-ryhmien pistetilanne: http://www.dragracingeurope.eu/fiaedc/points-standings-2019/

EDRS Pro MC pistetilanne: http://www.edrspro.com/

SM-pistetilanne: https://www.fhra.fi/drag-racing/sm-pisteet/

FHRA livestream taltioi viikonlopun kilpailun. Katso tallenne täältä: https://livestream.com/fhra

Vesa Ruhanen ja Ida Zetterstöm viivalla
Top Methanol Johnny Oksa
Andreas Arthursson
Janne Koskinen ja Fredrick Fredlund viivalla
Peter Kunc
Sandro Bellio

FIA Drag Racing Championship round 3 Nitro Nationals 2019 tulokset:

Pro Stock Car:

 1. Simon Gustafsson, Borlange, Ruotsi
 2. Bengt Ljungdahl, Ingaro, Ruotsi

Pro Modied:

 1. Peter Kunc, Hasselby, Ruotsi
 2. Andreas Arthursson, Fors, Ruotsi

Top Methanol:

 1. Sandro Bellio, Houthalen, Belgia
 2. Johnny Oksa, Nousiainen, Suomi

Top Fuel:

 1. Timo Lehtimäki, Valkeakoski, Suomi
 2. Maja Udtian, Froya, Norja

FIM-E/EDRS Pro MC

Super Street Bike:

 1. Vesa Ruhanen, Taivassalo, Suomi
 2. Ida Zetterstöm, Jomala, Suomi/Ahvenanmaa

Pro Stock Bike:

 1. Fredrick Fredlund, Maarianhamina, Suomi/Ahvenanmaa
 2. Janne Koskinen, Lempäälä, Suomi

Top Fuel Bike:

 1. Filippos Papafilippou, Ateena, Kreikka
 2. Thomas Pettersson, Solderhamn, Ruotsi

Super Twin Bike:

 1. Harri Piensalmi, Pornainen, Suomi
 2. Marcus Christiansen, Hellerup, Tanska

Kiihdytysajon SM-osakilpailu 3 ja EDRS-sarjojen tulokset:

Kaikkien SM-luokkien osalta emme valitettavasti pystyneet ajamaan loppuun eliminaatioita sunnuntain sääolosuhteista ja sallitun ajoajan päättymisestä johtuen, joten näin ollen pistelaskussa on huomioitu vain siihen asti ansaitut pisteet. Saimme ajettua seuraavat luokat finaaleita myöden lauantaina: Pro ET (PET), Real Street (RS), Street Bike (SB) ja Top Street (TS) ja näille on pisteet jaettu loppuun asti.

Autot:

Sportman/Pro ET

 1. Jesse Herranen, Syvänniemi, Suomi
 2. Tony Vaahtera, Vaasa, Suomi

Real Street

 1. Kari Laukkanen, Tammela, Suomi
 2. Kari Hermunen, Nummela, Suomi

Top Street

 1. Pauli Junttila, Nivala, Suomi
 2. Jani Lindqvist, Villähde, Suomi

Moottoripyörät

Street Bike

 1. Minttu-Maria Gratschew, Helsinki, Suomi
 2. Otto Erälähde, Helsinki, Suomi

Kiihdytysajoissa ajetaan parilähtöjä loppuun saakka. joten jäljelle jää vain voittaja (1) ja toisena tullut runnerup (2)

Drag racing on parasta paikan päällä!

Teksti: FHRA tiedotus

Kuvat: Heikki Malinen ja Pekka Rouvinen